Aalto-yliopisto – Vastuullinen ja läpinäkyvä sijoitussalkku

Aalto-yliopisto on julkaissut ensimmäisen sijoitustensa vastuullisuutta käsittelevän raportin. Aalto-yliopiston sijoitusten vastuullisuutta tarkastellaan raportissa sekä sosiaalisten asioiden ja ympäristövastuullisuuden että hyvää hallintoa koskevien tavoitteiden kautta.

No value
Total impact 0 See all »
No value
Total impact 0 See all »
Share this Act and help it spread
Help this Act to spread by sharing it on Facebook, Twitter, or LinkedIn.
Invite an organization
Invite an organization to do this Act
0
Organizations invited
Claim this Act
Is this your company's Act? Sign up and claim this Act to make it yours.

Purpose

“Sijoitustemme vastuullisuus on tärkeä asia yliopistolle, sillä se linkittyy myös suoraan uuteen strategiaamme, jossa vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat erittäin tärkeässä asemassa. Aallon tärkein tehtävä on rakentaa parempaa maailmaa, ja teemme sitä ihan joka osa-alueella”, sanoo rehtori Ilkka Niemelä.

Results

Aallon ensimmäisestä sijoitusten vastuullisuutta koskevasta raportista käy ilmi, että yliopiston käyttämät rahastot noudattavat hyvin laajasti vastuullisen sijoittamisen periaatteita. Yliopiston pitkän ajan tavoitteena on hiilineutraali sijoitussalkku.

Raportista käy ilmi, että 95 prosenttia rahastoista on allekirjoittanut vastuullisen sijoittamisen periaatteet (PRI). Lisäksi Aallon osakesalkun hiili-intensiteetti on selvästi tavanomaista alhaisempi. Vastuullisuusraportti julkaistaan tästä eteenpäin vuosittain.

“Raportoimalla haluamme parantaa sijoitustemme läpinäkyvyyttä. Vastuullisen sijoittamisen toimintasuunnitelmamme ei ole tällä raportilla valmis, vaan olemme sitoutuneet kehittämään prosessejamme jatkuvasti”, sanoo sijoitusjohtaja Iivo Paukkeri.

Implementation

Aalto-yliopiston sijoitussalkku sisältää sekä passiivisia että aktiivisia rahastoja. Vastuullisuusstrategian mukaisesti yliopisto ei hyväksy mukaan esimerkiksi toimintoja, jotka ovat sen arvojen vastaisia.

Osana sijoitusten vastuullisuusstrategiaa Aalto on selvittänyt myös ulkopuolisten rahastojen suhtautumista vastuulliseen sijoittamiseen. Laadullinen kyselyyn perustuva selvitys antaa yliopistolle tärkeää tietoa sijoitusten vastuullisuudesta. Vastaukset osoittavat, että suurin osa ulkopuolisista salkunhoitajista pitää vastuullisuutta tärkeänä ja käyvät vastuullisuusasioista aktiivista vuoropuhelua yritysten kanssa.

“Käyttämiemme rahastojen omistuksia käydään läpi säännöllisesti ja nämä tulokset ovat osa raportointia. Entistä tarkemman vastuullisuusanalyysin pohjalta noin 20% salkun omistuksista on siirretty uusiin, vastuullisempiin rahastoihin vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla”, Paukkeri kertoo.

Aalto-yliopisto on allekirjoittanut Vastuullisen sijoittamisen periaatteet (Principles of Responsible Investing). Yliopisto raportoi jatkossa sijoituksistansa TCFD:n (Task Force on Climate-related Financial Disclosures) standardien mukaisesti. Läpinäkyvyyden lisäämiseksi Aallon sijoitusstrategia tulee verkkosivuilla julkiseksi vuodesta 2022 alkaen.

Aallon tutkimusta ja opetusta rahoitetaan vuonna 2021 sijoitusten kautta jopa 28 miljoonalla eurolla.

Other Planet Acts