Environment
Environment

Vaasan – Leipomojätteen kierrätys

Vaasan leipomoissa käytetään taikina niin tarkasti kuin mahdollista, mutta leivän oheistuotteena syntyy aina vähän syömäkelvotonta leipomojätettä. Leipomojäte ei kuitenkaan mene hukkaan, sillä se saa uuden elämän Lantmännen Agroetanolin biojalostamolla Norrköpingissä.

No value
Total impact 0 See all »
No value
Total impact 0 See all »
Share this Act and help it spread
Help this Act to spread by sharing it on Facebook, Twitter, or LinkedIn.
Invite an organization
Invite an organization to do this Act
0
Organizations invited
Claim this Act
Is this your company's Act? Sign up and claim this Act to make it yours.

Purpose

Vaasan pyrkii leipäpala palalta rakentamaan kestävämpää tulevaisuutta. Yksi osa tätä palapeliä on hävikin minimointi tuotannossa ja kotitalouksissa.

Results

Leipomossa syntyvä hävikki on minimoitu ja syntyvästä hävikistä eli myyntikelvoton leipomojätekin saa uuden elämän, kun siitä tehdään bioetanolia, tärkkelystä ja hiilidioksidia.

Implementation

Leipomossa syntyvästä hävikistä pieni osa on myyntikelvotonta
Suurin osa leipomossa syntyvästä hävikistä koostuu myyntikelpoisista, mutta esimerkiksi väärän painoisista leivistä. Nämä leivät myydään Vaasanin omissa leipomomyymälöissä tai lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Pieni osa hävikistä on niin sanottua leipomojätettä, joka koostuu muun muassa taikinasta, jauhoista, leivänmuruista ja myyntikelvottomista leivistä.

Leipomojätekään ei päädy roskiin
Myyntikelvoton leipomojäte päätyy leipomoista Vaasanin emoyhtiön Lantmännenin ruokajätteen kierrätyslaitokselle Kotkaan, josta se kuljetetaan laivoilla Lantmännen Agroetanolin biojalostamolle Norrköpingiin.

Leipomojätteen uusi elämä
Biojalostamossa leipomojätteestä syntyy ilmastoystävällistä bioetanolia, tärkkelystä ja hiilidioksidia. Bioetanolia käytetään polttoaineena, tärkkelystä eläinten rehuihin ja hiilidioksidi elintarviketeollisuuteen. Näin ympäristöä kuormittava jäte saadaan uudelleen kiertoon, päästöjä minimoiden.

Other Environment Planet Acts