Environment

Lounais-Suomen Jätehuolto – mukana Turun kaupungin Kohti kestävää 1,5 asteen elämää -kampanjassa

Lajittelemalla biojätteen olet mukana luomassa hiilineutraalia Turkua

Lounais-Suomen Jätehuolto on mukana Turun kaupungin Kohti kestävää 1,5 asteen elämää -kampanjassa kannustamalla alueen asukkaita biojätteen lajitteluun. Me kannustamme ja luomme mahdollisuuden biojätteen kierrolle, mutta todellisen ilmastoteon tekevät kuitenkin alueen asukkaat lajittelemalla jätteet oikein.

No value
Total impact 0 See all »
No value
Total impact 0 See all »
Share this Act and help it spread
Help this Act to spread by sharing it on Facebook, Twitter, or LinkedIn.
Invite an organization
Invite an organization to do this Act
0
Organizations invited
Claim this Act
Is this your company's Act? Sign up and claim this Act to make it yours.

Purpose

Lajittelututkimusten mukaan polttokelpoisen jätteen pussista jopa kolmasosa on biojätettä. Lajittelemalla biojätteen erikseen, voit pienentää polttokelpoisen jätteen määrää ja näin pidentää astian tyhjennysväliä jopa 12 viikkoon, jolloin säästyy rahaa ja päästöjä. Biojäte on arvokasta raaka-ainetta, jonka ravinteita ei kannata hukata polttamalla.

Results

LSJH:n alueen asuinkiinteistöiltä erilliskerätty biojäte kuljetetaan Uuteenkaupunkiin Biolinjalle, jossa siitä valmistetaan biokaasua ja lannoitteita mädättämällä. Asumisen ja kunnan palveluissa syntyvän yhdyskuntajätteen kierrätystä halutaan nostaa seuraavan 15 vuoden aikana noin 40 prosentista jopa 65 prosenttiin. Varsinkin biojätteen kierrätykseen pistetään lisää vauhtia. Uudistuksen avulla Suomi voi saavuttaa useita EU-direktiivien edellyttämiä jätehuollon ja kierrätyksen tavoitteita.

Vain yhdestä kilosta biojätettä riittää 100 tuntia virtaa kännykälle! Vuonna 2020 LSJH:n toimialueelta kerättiin asuinkiinteistöiltä biojätettä erilliskeräyksenä 8 787 tonnia. Yritykset eivät ole mukana luvussa.

Biojätteen lajittelulla on monia hyötyjä

Kun lajittelet biojätteen taloyhtiön astiaan 

  • voit säästää rahaa: käsittelymaksu on alhaisempi kuin polttokelpoisen jätteen.
  • autat tuottamaan kotimaista energiaa: biojätteestä tehdään biokaasua.
  • pidät ravinteet kierrossa: biojätteestä valmistetaan runsaasti kasvuravinteita sisältäviä lannoitteita.

Kun kompostoit biojätteen kotona tai mökillä

  • säästät rahaa: polttokelpoisen jätteen astian voi tyhjentää harvemmin, jopa 12 viikon välein.
  • vähennät päästöjä: jäteauton tarvitsee vierailla pihassasi harvemmin.
  • pidät ravinteet kierrossa: saat ravinnerikasta multaa puutarhaan.

Implementation

Kampanjointia ja neuvontaa biojätteestä

Tänä syksynä järjestämme biojätteen lajittelukampanjan Kemiönsaaren, Maskun, Mynämäen, Naantalin, Nousiaisten, Raision ja Ruskon Vahdon alueilla. Jaamme maksuttomat biojätepussit ja telineet kampanjaan ilmoittautuneille, vähintään 10 huoneiston taloyhtiöiden asukkaille.
Biojätteen lajittelukampanjan tavoitteena on tehdä biojätteen lajittelusta helpompaa ja motivoida asukkaita entistä aktiivisempaan biojätteen lajitteluun.

Suomen Kiertovoima, Kuntaliitto ja 31 kunnallista jätelaitosta kannustavat asukkaita lajittelemaan biojätteensä aktiivisemmin osana ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön käynnistämää Rakasta joka murua -kampanjaa. LSJH on mukana kampanjassa. Meiltä saa myös biojäteaiheista neuvontaa. Neuvojan voi tilata esimerkiksi taloyhtiön kokoukseen kertomaan biojätteen lajittelusta.

Other Environment Planet Acts