Environment

Pirkanmaan Voimia – Ruokahävikin hallinta

Pirkanmaan Voimian tavoitteena on puolittaa ruokahävikki vuoteen 2025 mennessä.

No value
Total impact 0 See all »
No value
Total impact 0 See all »
Share this Act and help it spread
Help this Act to spread by sharing it on Facebook, Twitter, or LinkedIn.
Invite an organization
Invite an organization to do this Act
0
Organizations invited
Claim this Act
Is this your company's Act? Sign up and claim this Act to make it yours.

Purpose

Ruokahävikin vähentäminen on tärkeä tekijä ilmastopäästöjen vähentämisessä. Pirkanmaan Voimian tavoitteena on puolittaa hävikki vuoteen 2025 mennessä. Tämä edellyttää tarkkuutta keittiöiltä, aktiivista yhteistyötä asiakkaiden kanssa lautashävikin vähentämiseksi sekä ruoka-aputoiminnan laajentamista edelleen.

Results

Ammattitaitoisen ruokasuunnittelun myötä ruokahävikki pienenee ja mahdollinen ylijäämä voidaan lahjoittaa ruoka-apuun.

Varsinkin koronan aikaan saattaa tulla pikaisia muutoksia tilauksissa ja asiakkaiden tarpeissa, esimerkiksi koulut ja oppilaitokset siirtyvät tarvittaessa lyhyellä varoitusajalla etäopetukseen. Ruokapalvelun kannalta näissä äkillisissä etäopetukseen siirtymisissä haasteena on ruokahävikki. Raaka-aineet ja elintarvikkeet on tilattu jo hyvissä ajoin ja aina niiden peruminen tai hyödyntäminen muualla ateriapalvelussa ei onnistu vaikka ruokasuunnittelu olisi toteutettu viisaasti. Pirkanmaan Voimia pystyy kuitenkin lahjoittamaan yllättävätkin ylijäämät ruoka-apuun yhteistyöorganisaatioiden kanssa.

Implementation

Ruokahävikin hallinnassa ammattitaitoinen menekin suunnittelu ja yhteistyö asiakkaan kanssa on avainasemassa.

Mikäli tähderuokaa jää, kaikissa päiväkodeissa ja kouluissa talon henkilökunnalla on mahdollisuus ostaa sitä mukaan. Osassa Pirkanmaan Voimian pisteissä ylijäämää myös lahjoitetaan ruoka-apuun yhteistyöorganisaatioiden kanssa.

Ravintokeskukset Koukun Helmi ja Hatanpää sekä Tesoman koulun, Tampereen kansainvälisen koulun ja Tredu Santalahdentien keittiöt luovuttavat tähderuokaa ruoka-apuun. Koukun Helmessä ja kouluissa yhteistyökumppani on ev. lut. seurakuntien diakoniatyön Ruokapankki, joka koordinoi ruoka-avun jakelun edelleen. Hatanpää lahjoittaa tähderuoan päihtyneiden päivätoimintakeskus Huoltsuun.

Other Climate Planet Acts