News
Kirjasto on kestävän kehityksen tuntematon supersankari

Haastattelimme Turun kaupunginkirjaston tiedottajaa Noora Yrttiahoa kestävään kehitykseen ja Planet Company -yhteistyöhön liittyen. Kirjaston rooli kestävän kehityksen edistämisessä on moniulotteinen. Kirjasto lähti vuonna 2020 mukaan Turun kaupungin 1,5 asteen elämä -hankkeeseen, jonka avulla Turun kaupunki haluaa kannustaa asukkaita ja yrityksiä tekemään ilmastoystävällisiä valintoja.

Kirjasto jo itsessään ideana edistää kestävää kehitystä – kaikki sen palvelut nojaavat kiertotalouteen. Yrttiahon mielestä tämä saattaa ajoittain päästä unohtumaan etenkin itse kirjaston väeltä, jonka vuoksi on tärkeää viestiä niistä asioista, joita jo nyt tehdään. Sen lisäksi, että keksitään uusia tapoja toimia edelleen kestävämmin, on hyvä myös muistuttaa niistä asioista, jotka ovat aina olleet osana luomassa kestävää yhteiskuntaa. Kirjaston tavoitteena on, että joka vuosi paketoitaisiin jokin vaikuttava teko muille kerrottavaan muotoon. Teot voi olla joko uusia, tai sitten niitä, joita jo tehdään.

Monenlaisia vastuullisuustekoja

Sen lisäksi, että kirjasto itsessään tukee kestävää kehitystä, tehdään kirjastossa jatkuvasti uusia tekoja vastuullisuuden eteen. Kirjasto on hankkinut esimerkiksi maailman ensimmäisen sähköisen kirjastoauton käyttöönsä ja toiveena tulevaisuudessa on toinenkin sähköauto. Kirjasto on alkanut myös kierrättää kalusteitaan: uuden Aunelan kirjaston sisustamisessa huomioitiin Turun kaupungin sitoutuminen kestävään kehitykseen, jonka vuoksi Aunelan kirjasto on pääosin kiertokalusteilla kalustettu. Vanhoja kalusteita kaupungin varastosta kunnostettiin uusiokäyttöön ja näin pidennettiin niiden käyttöikää. Projekti toimi Tavarat kiertoon -järjestelmän kautta, joka on Turun kaupungin työllisyyspalvelukeskuksen alla. Tavaroiden kunnostaminen mahdollisti kiertotalouden tukemisen lisäksi monia palkkatuki- ja kuntouttavan työtoiminnan paikkoja.

Kirjasto tukee kaupunkilaisten kestävää elämäntapaa tarjoamalla mahdollisuuden lainata kirjojen lisäksi monia muitakin tavaroita. Jos tavaraa tarvitsee vain harvoin, on turhaa omistaa kaikkea itse. Kirjasto lainaa esimerkiksi lumilapioita, ompelukoneita, roskapihtejä, soittimia sekä lautapelejä. Kirjastolle olisi tärkeää, että yhä useammat ymmärtäisivät oman kulutuskäyttäytymisen vaikuttavuuden, ja että kirjaston palveluita hyödyntämällä yksilöllä on mahdollisuus tehdä omasta elämäntyylistään vastuullisempi.

Kirjasto luo toiminnallaan yhdenvertaisempaa Turun kaupunkia

Ekologisen kestävyyden lisäksi kirjastolla on positiivinen vaikutus sosiaaliseen kestävyyteen. Tilat ovat jokaiselle avoinna ilmaiseksi. Suunnitteilla on myös esimerkiksi ryhmätyötiloja kirjastoon. Kirjasto järjestää tapahtumia, ja myös pajatoimintaa käynnistellään parhaillaan. Kirjaston aineistoa ovat myös kulttuurikausikortit, joita voi lainata pääsylipuksi esimerkiksi konserttiin tai museoon. Vaski-kirjastoista on myös mahdollista tilata lainattava kirja lähimmästä kirjastosta noudettavaksi. Tämä mahdollistaa saavutettavammat lainauspalvelut, vaikkei mahdollisuutta esimerkiksi pääkirjastosta hakemiseen olisi. Kuljetukset optimoidaan niin, että päästöt ajoista ovat mahdollisimman pienet. Etenkin korona-aikana varaukset ja kuljetukset ovat lisääntyneet huomattavasti.

Luotettava viestintä tärkeässä osassa

Turun kaupunginkirjastossa kiertotalous ja kestävä kehitys toimivat viestinnässä kärkenä vuonna 2022. Vuonna 2021 kirjasto sitoutui nostamaan joka vuosi jonkin tekemänsä vastuullisuusteon viestinnässä esiin. Tänä vuonna teemana on kiertotalous.

“Kirjasto tekee jo paljon vaikuttavia tekoja – ne täytyy vain sanallistaa. On hyvin tärkeää saada projektiin myös organisaation ulkopuolista apua. Yhteistyö Planet Companyn kanssa on tuonut kirjastolle mahdollisuuden levittää tietoa konkreettisista teoista ja niiden vaikuttavuudesta myös omien verkkosivujen ulkopuolelle”, Yrttiaho kertoo.

Planet Company -palvelussa käy jo tuhansia aiheesta kiinnostuneita ihmisiä, ja uusi kanava, jossa kirjaston vastuullisuustekoihin voi törmätä on hyvin tervetullut lisä. Myös lisänäkyvyys sosiaalisessa mediassa on tietenkin plussaa.

Yhteistyö Planet Companyn kanssa on antanut lisäpontta kirjaston vastuullisuustyöhön. Kirjastolla ei ole omaa asiantuntijuutta arvioida tekojen vaikutuksia. Planet Company -yhteistyön kautta kirjasto on saanut teoilleen riippumattomien aiheen asiantuntijoiden vahvistuksen ja arviot, joita voidaan käyttää tehokkaasti omassa viestinnässä. Tämä on ollut kirjastolle tärkeä lisä vastuullisuustyöhön ja kannustanut myös tekemään lisää.

”Viestinnällisesti unelmana on se, että saataisiin uusia ihmisiä kirjaston palvelujen pariin. Tavoitteena on herättää kiinnostusta myös niissä, jotka eivät ole ennen kirjaston palveluja käyttäneet”, Yrttiaho kertoo.

Digitaalisen viestinnän lisäksi kirjasto on saanut uusia työkaluja myös viestintään itse kirjastossa. Allaoleva kuva on kirjaston aulasta, jossa on nostettu esille juuri asiantuntija-arvio Sähkökäyttöinen kirjastoauto -teosta.

Tavoitteena vaikuttavuuden kasvattaminen entisestään

Kirjastot ovat tehneet vuonna 2019 ensimmäisen hiilijalanjälkilaskelmansa, joka on kannustanut organisaatiota miettimään entistä enemmän, että mitä kautta päästöjä voitaisiin vähentää. Hiilijalanjäljen mittaaminen motivoi keksimään uusia ratkaisuja, mutta päästövähennysten arviointiin on hyvä saada myös asiantuntijoiden tuki. Yhteistyö Planet Companyn ja Turun kaupungin kanssa helpottaa sekä konkretisoimaan tekojen vaikutuksia että viestimään vaikuttavista teoista.

Turussa tehdään jo paljon kestävän kehityksen eteen, ja olisi hienoa, jos hyviä juttuja voitaisiin monistaa ja tehdä asioita yhdessä – näin tekojen vaikutukset moninkertaistuvat. Sen vuoksi teoista pitää myös viestiä muille. Esimerkiksi Vaski-kirjastot voisivat lisätä vaikuttavuuttaan tekemällä yhä tiiviimpää yhteistyötä keskenään. Jos jokin Vaski-kirjasto keksii jonkin kivan tempauksen, olisi mukavaa, että muutkin haastettaisiin mukaan. Turku toimii isoimpana toimijana Vaskissa, ja yhteistyötä viedään koko ajan eteenpäin, Yrttiaho kertoo.