Environment
Biodiversity

Ahlman – Perinnekarjakannan ylläpitäminen

Suomenkarjan elinvoimaisuus on paitsi kulttuurihistoriallisesti arvokasta myös luonnon monimuotoisuuden kannalta merkityksellistä. Ahlman kasvattaa pihapiirissään alkuperäisrotuihin lukeutuvaa suomenkarjaa.

No value
Total impact 0 See all »
No value
Total impact 0 See all »
Share this Act and help it spread
Help this Act to spread by sharing it on Facebook, Twitter, or LinkedIn.
Invite an organization
Invite an organization to do this Act
0
Organizations invited
Claim this Act
Is this your company's Act? Sign up and claim this Act to make it yours.

Purpose

Alkuperäisrotuihin lukeutuvan suomenkarjan elinvoimaisuus on paitsi kulttuurihistoriallisesti arvokasta, myös luonnon monimuotoisuuden kannalta merkityksellistä.

Suomessa on vielä tallella suomenkarjan lisäksi muitakin vanhoja alkuperäisrotuja joiden elinvoimaisuutta pitäisi saada kohennettua. Näitä alkuperäisrotuja ovat suomenhevonen, suomenlammas, kainuunharmas ja erilaiset maatiaiskanarodut.

Alkuperäisrodut joutuivat 1960-luvulla väistymään vanhanaikaisina ja heikompituottoisina. Sen seurauksena suomen maatiaissika ja sen kaksi erillistä maantieteellistä kantaa kuolivat sukupuuttoon. Monien muiden alkuperäisrotujemme kanta on pieni ja uhanalainen.

Yksi tapa säilyttää arvokkaat sukulinjat on säilyttää ne elävänä tuotannossa maatiloilla ja koulutiloilla sekä erikoistuneilla geenipankkitiloilla. Geenipankkikarjaa ovat länsisuomenkarja, itäsuomenkarja ja pohjoissuomenkarja. Näiden rotujen geeniainesta voidaan säilyttää pakastamalla sukusoluja ja alkioita geenipankkiin.

Results

Geneettisesti arvokas Ahlmanin suomenkarja tuo maaseudun kaupunkiin laiduntamalla asuinalueen tuntumassa vain viisi kilometriä Tampereen keskustasta.

Tällä hetkellä Ahlmanilla on 41 lypsävää, joissa on 30 länsisuomenkarjan, 9 itäsuomenkarjan ja kaksi pohjoissuomenkarjan lehmää. Lisäksi navetassa on nuorkarjaa 44 yksilöä. Nämä perinnekarjat asuvat Ahlmanin navetassa ja laiduntavat vapaasti ulkona.

Implementation

Yksi tapa säilyttää arvokkaat sukulinjat on säilyttää ne elävänä tuotannossa maatiloilla sekä erikoistuneilla geenipankkitiloilla, joilla ylläpidetään erityyppisiä karjasukuja. Geenipankkikarjaa ovat länsisuomenkarja, itäsuomenkarja ja suomenkarjaroduista uhanalaisin pohjoissuomenkarja. Näitä kaikkia rotuja kasvatetaan Ahlmanilla.

Ahlman tekee yhteistyötä Luonnonvarakeskus Luken eläingeenivarojen kanssa ja kerää harvinaisista suvuista alkioita ja tarvittaessa myy hyviä sonneja keinosiemennyssonneiksi. Osa alkioista talletetaan Luonnonvarakeskus Luken ylläpitämään säilöön ja osa myydään muille halukkaille tiloille. Näin pystytään palauttamaan suomenkarja tarvittaessa, jos rodut käyvät uhanalaisemmiksi tai karjaa uhkaa sairaus.

Ahlmanilla on oma tilameijeri ja Ahlmanilla tuotettua maitoa ja lihaa hyödynnetään Ahlmannin ravintoloissa ja kouluruokalassa. Tuotteita jalostetaan ja myydään eteenpäin myös suoraan kuluttajille Ahlmanin Tilapuodissa ja muissa Tampereen alueen vähittäistavarakaupoissa.

Your current shadow instance is ""Staging"". Exit